Vážení zákazníci. Chceme Vás upozornit na to, že z důvodu povodní se mohou Vaše zásilky zpozdit. Sledujeme situaci a balíčky posíláme dle stavu. Děkujeme za pochopení a všem zasaženým posíláme spoustu sil!! Slavíme 2. NAROZENINY! 🎉 Se slevovým kódem “mamenarozeniny2” nakoupíte s 12% slevou po celé září. 🤍 V případě nejasností co nakoupit a jak pečovat o ekzém navštivte NÁŠ BLOG! Najdete tam všechny potřebné informace a postupy v péči.

Co je ekzém a jak k němu přistupovat

Ekzém je onemocnění kůže, které se projevuje různými způsoby. Pokožka těla může být suchá, hrubá, s různými ložisky, které jsou zarudlé a svědí. Může se však projevovat i jako "kopřivka", vyrážka. V horším případě a při prudkém zhoršení je ekzém bolestivý, nepříjemný a díky opakovanému svědění a škrábání způsobí na těle rány, které se velmi špatně ošetřují. Výrobků a krémů je na našem trhu nespočet a všechny nabízí funkční řešení jak se ekzému zbavit. Moderní medicína nabízí mastičky a léky, které mají za úkol lokálně zmírnit zánět, utlumit imunitní systém, čímž se zastaví projev alergické reakce a ekzém se "vyléčí". Všichni víme, jak obávané "kortikoidy" fungují a že se nesmí používat dlouhodobě. Jsou momenty, kdy je potřeba s nimi na krátkou dobu vyřešit nevyhnutelnou situaci a ránu ošetřit v případě, že hrozí riziko infekce. Z dlouhodobého hlediska nejsou ale řešením a je potřeba přistoupit k péči o takovýto problém komplexně. Ekzém jako takový je buď alergického původu a nebo může mít příčinu jinou. Je těžké určit a zjistit co u konkrétního člověka ekzém způsobuje a bohužel, ač se to nezdá, ovlivňuje pak celou rodinu a kvalitu života všech členů domácnosti. 

Pokusím se vám zde vypsat všechny mé zkušenosti, díky kterým jsem sebe a obě své děti úspěšně vyléčila. U každého je samozřejmě ekzém velice individuální věc, ale každý krok, který by mohl pomoci, je velice důležitý.

 

První krok v péči o ekzém

Nejdůležitější je to, co ekzém a každé to ložisko přímo ovlivňuje a to je kosmetika a prádlo, se kterým jsme v každodenním kontaktu.

Pamatuji si, jak nás už před x lety ve škole učili, že ke každé vyrážce se musí přistupovat jako k otevřené ráně. Kůže je největší orgán lidského těla, má několik vrstev a také několik funkcí. Zevní vrstva kůže neobsahuje cévy, nicméně v momentě, kdy je pokožka podrážděná a zevní vrstva narušená, kůže ztratí ochrannou funkci a všechny látky, které jsou na ekzém aplikovány, pronikají do krevního řečiště směrem k důležitým orgánům. Když se rozhodneme ekzém ošetřovat různými dostupnými krémy, snažíme se mu sice pomoci, ale místo toho, abychom ránu zklidnili, naopak ji dráždíme špatnými látkami, které jsou v kosmetice obsažené. Ekzém se následkem opakovaného dráždění nejenže nelepší, ale tím jak imunita slábne a snaží se vyřešit příčinu, ekzém se začne zhoršovat. Suchá ložiska jsou opakovaně drážděna, začínají svědit, začnou být rudá, citlivá a přijde přesně ta chvíle, kdy už je člověk zoufalý a neví co s tím. Začne zkoušet všechno, co slibuje, že od ekzému uleví. Díky tomu se na ekzém začne "plácat" kde co. Velmi často jsou to krémy, které obsahují velké množství konzervantů a dráždivých složek, které sami o sobě vyvolávají alergické reakce a mohou uškodit. Další věc je ta, že suchá pokožka potřebuje hydratovat a když se promazává přípravky, kde je hodně tuku, málo vody a nebo žádná, má to opačný efekt a suchá pokožka je ještě více suchá. Svědí to, pokožka je mechanicky drážděna škrabáním do krve a pak není jiný lék než kortikosteroidní mast, která uleví a v té nejhorší chvíli pomůže.

Kosmetika a její vliv na lidský organismus je stále se opakující téma, které se otevírá s velkou opatrností a naštěstí existuje víc a víc lidí, kteří o tom mluví. Souběžně s tím, jak se zkvalitňuje výzkum a medicína, bohužel populace víc a víc nemocní a je důležité se zamyslet nad tím proč. To, čím se mažeme, to, v čem pereme, to, co se dotýká naší pokožky 24 hodin denně se každý den sčítá a každý si dokáže jednoduše spočítat, s čím vším se musí náš imunitní systém každodenně "prát" a kolik let. Pak je otázka, čí imunitní systém to vydrží déle a u koho to vzdá mnohem dříve. A bohužel se nejedná pouze o ekzém, ale i o spousty dalších potíží, které s imunitním systémem úzce souvisí. Smutné je, že se nám dělá ekzém už u miminek a někdy si říkám, jestli to není šok potom, co přišly na svět z naprosto sterilního a čistého prostředí mezi tolik vlivů. Je tedy potřeba o ekzém pečovat s věcmi, které jsou opravdu čistě přírodního původu a je také zapotřebí s péčí vydržet a nevzdat to po týdnu! Často totiž v průběhu péče s přírodními věcmi dochází ke zhoršení, ale pak vás ve velmi krátkém čase může překvapit rapidní zlepšení. A to zlepšení nebude způsobené jen tím, že se to kvalitně mazalo, ale i díky tomu, že imunitní systém přestal být oslabován okolními vlivy (rána přestala být drážděna nevhodnými látkami) a mohl se konečně svobodně nadechnout a začít plnit svoji funkci.

Praní je také hojné téma. Jsou látky, které škodí víc, některé míň. Na trhu už se objevují výrobky, které nejsou tak "strašné", nicméně ekodrogerie, která je opravdu non toxic a můžete se na ni spolehnout je značka sonett. Látky obsažené v prášcích a avivážích prokazatelně v prádle zůstávají a díky tomu je ekzém drážděn po celou dobu, co jsme oblečeni. Gely na praní obsahují navíc díky vodě nevhodné konzervanty, díky kterým se stávají nesmrtelnými.. Další věc, která s tím úzce souvisí je pocení, zvýšená fyzická aktivita a materiál, ze kterého je oblečení vyrobeno. 

 

Dalším krokem v péči o ekzém je podpora imunitního systému

Nevím proč jsem si vždycky myslela, že imunitní systém je ovlivňován vitamíny. Jestli to způsobily reklamy v televizi, ten obrovský tlak ze strany farmaceutických firem na všechny úžasné preparáty, které nás ochrání před všemi nemocemi. Na jednu stranu jsou vitamíny a minerální látky velmi důležité a tělu potřebné. Uvědomila jsem si ale, že stejně důležitá je podpora imunitního systému ve střevech za pomoci probiotik. Naštěstí ten tlak je protentokrát vyvíjen správným směrem a internet, lékárny a média začali lidem dokola vysvětlovat a upozorňovat na to, jak je tohle velké a důležité téma. Mnoho lidí má probiotika spojená s braním antibiotik, nicméně je potřeba je přijímat nejen v době oslabeného organismu, ale pravidelně třeba i v přirozené stravě. A právě že v období, kdy je náš imunitní systém oslabený ekzémem, je potřeba mu pomoci a probiotika doplňovat v kvalitní formě. Mně samotné se nejvíce zalíbily probiotika Gut pro, nyní Smidge. Dozvěděla jsem se o nich ve skupině Svět non toxic na fcb a líbilo se mi, že jsou sušené mrazem, že neobsahují mléčný kmen (pro mého syna s alergií na mléčnou bílkovinu ideální) a jiné potenciální alergeny a složením jsou velmi kvalitní. Cena je vysoká, ale když si spočítáte běžně dostupné výrobky v lékárně na jeden měsíc a tyto na rok a půl až dva roky, zjistíte, že jsou vlastně mnohem levnější.

Myslím si ale, že výrobků je na trhu dostupných mnoho a každý člověk si může vybrat dle svého uvážení.

Voda a hygiena

Člověk, který má po těle ekzém a má porušenou kožní integritu, je citlivý na všechno, bohužel i na vodu. Samotná voda pokožku se sklonem k ekzému vysušuje, časté koupání je tedy nevhodné a pokud je voda hodně tvrdá, chlorovaná a ještě horká, výrazně ekzém zhoršuje. Je tedy potřeba omezit koupele, mýt se pod sprchou, zvážit zakoupení baterie s filtrem na sprchu (odstraní z vody chlór) a používat drogerii do koupele takovou, která je šetrná. Existuje také zásadito-minerální koupelová sůl Meinebase, která má vyšší ph než voda a díky tomu je vhodná ke koupelím u osob s různými kožními problémy.Tím, že voda opakovaně pokožku vysušuje, pokožka začne svědit a tím, jak je mechanicky drážděna, začne praskat. Koupelová sůl obsahuje velmi jemně pomleté drahé kameny, pokožku regeneruje a vynahrazuje tím koupání v moři. Což má v souvislosti s ekzémem blahodárné účinky. Nám velmi pomohla, pomohla mým známým a je velice úspěšně doporučována v péči o ekzematickou a suchou pokožku těla. Přidává se do každé koupele a doporučuje se už u miminek přidávat do dětské vaničky. Tam stačí dvě kávové lžičky a koupat obden až ob dva dny.

 

Strava

Může a nemusí být příčinnou. U mého prvního syna se alergie na bílkovinu kravského mléka projevila až poté, co jsem přestala kojit. Přesně tři týdny po odstavení ve 23. měsíci věku. Do té doby se sem tam objevil flíček když rostly zuby a nebo při teplotě a po proříznutí zmizel. V tu dobu mě ale nenapadlo, že by se mohlo jednat o rozsáhlejší problém a přisuzovala jsem to jen těm zoubkům. U druhého syna se první ložisko objevilo ve třech měsících, je kojený a léčba trvala naštěstí při mých zkušenostech už jen měsíc a půl. Alergie zatím nebyla potvrzena, nicméně starší syn je na dietě už dva a půl roku. Je těžké přijít na to, co může ve stravě vadit. Někdy to můžeme přisuzovat tomu, co jsme zrovna snědli a "neměli" bychom a ono to souběžně v tu dobu může ovlivnit něco jiného jako třeba stres, u žen menstruační cyklus, starosti a zvýšená psychická zátěž, počasí, u dětí zoubky, očkování, rýma, kašel, počasí, potenciální další alergie.. Všechny tyhle vlivy se sčítají a když si dáte jedna, jedna a jedna dohromady, možná sami dojdete k tomu, proč to zhoršení a nebo proč se to nelepší. Dobré je zkusit omezit všechny nejčastější alergeny naráz a pak je postupně nasazovat. Moje zkušenosti jsou takové, že někdy bývá reakce v prvních dnech a někdy také ne hned, tím pádem je potřeba nasazovat jednu věc pravidelně a opakovaně delší čas a dodržet pouze tu jednu potravinu. Nejčastějším potravinovým alergenem bývá právě bílkovina kravského mléka, vajíčka (žloutek) a kořenová zelenina (petržel, mrkev, celer). Méně časté jsou zelenina a ovoce s vysokým příjmem vitaminu C ( jsou jahody, citrusové plody), čokoláda, kakao, pšenice a oříšky. Tyto potraviny si myslím, že spíš udělají jen krátkodobou kopřivku, která zase zmizí. Pro přehled můžete nakouknout zde.. https://verazikova.cz/alergeny/.

Nedávnou novinkou pro mě byla alergie na latex a banán a vůbec jsem netušila, jak ošklivé alergické reakce může banán způsobit a jak rozsáhlý ekzém vyvolá. Nazývá se to latexo-ovocný syndrom a patří mezi to i exotické ovoce jako je kiwi, avokádo, ale také kaštany. Tím prý trpí lidé ve světě, tady v čr o tom nevím, ale píšu pro zajímavost. Potravinové alergie také souvisí s pylovými alergiemi a astmatem, takže i tohle může mít na ekzém vliv, pokud si sebou člověk bere určité genetické informace od rodiny. Sami astmatici ví, že se jim špatně dýchá už v únoru, byť je ještě zima. My zdravotníci ale víme, že pylová sezóna začíná paradoxně už v zimě a v této době může tato alergie zhoršený ekzém ještě více ovlivnit. Lidem, kteří mají alergii na oříšky může vadit i kosmetika, která obsahuje tuky z ořechů. Často je zmiňované právě bambucké máslo. 

Sama vím, jak těžké je přijít na to co může vadit. Nedávno jsem si prošla omezující dietou a i když jsem u druhého syna zatím nepřišla na to, co mu vadilo, důležité je, že je to pryč. 

 

Miminka a ekzém

Když se to týká nás, nějak to zvládáme, ale v momentě, kdy se začne dělat ekzém těm našim malým drobečkům, máme velký problém se s tím vyrovnat. Narážíme zde nejen na samotný problém, ale mnohdy větším problémem je zvládnout tu situaci vyřešit v rodině. Velmi často se každý snaží "pomoci" nějakými zaručenými radami. Každý je najednou překvapen, proč by zrovna smetánek měl vadit.. Proč by zrovna kvalitní hovězí vývar s kilem čerstvé mrkve, petržele, celeru ten malý brouček nemohl. Člověk se cítí jako blázen když si kupuje kvalitní drogerii a začne řešit chemické složení.. Najednou se ocitáme na opačnému břehu a i přesto, že se snažíme udělat maximum a snažíme se zorientovat v tom co se vlastně děje, když se to každý den zhoršuje, rodina nepřijímá argumenty a logická vysvětlení a stresuje nás. Snad každá rodina má pocit, že dítěti ubližujeme když mu nechceme dovolit kinder čokoládu a žene nás na kožní ať to namažeme a rychle vyléčíme. Scénář, který se dokola opakuje a bohužel léčbu u dětí velmi negativně ovlivňuje. Jako kdyby všichni ti lidé neviděli, že vás to trápí stejně jako je a snažili se pod nátlakem něco změnit. Takhle to ale bohužel nefunguje. Ekzém je dlouhodobý zdravotní problém, který se léčí týdny až měsíce a čím kvalitněji se k léčbě přistupuje, tím víc se snižuje riziko návratu jak v zimním období, kdy ekzém kulminuje, tak v době oslabené imunity. U malých dětí a miminek ovlivňuje ekzém vše. Růst zoubků, očkování, rýma, kašel, počasí, případné potravinové alergie nebo právě kosmetika, drogerie, prádlo, pocení a voda. U kojených dětí je navíc velmi důležité jak se stravuje maminka. Mluví se o tom, že ekzém u miminek ovlivňuje i porod. Porod může vyvolat nebo zhoršit ekzém i mamince.

Některá miminka si nesou genetickou zátěž už z prenatálního vývoje od maminky a pak bývá ten projev silnější. Když se pak nevhodně naplánuje očkování a do toho jdou zoubky, situace se může ještě více zhoršit. Je tedy potřeba přistoupit k situaci co nejvíc moudře a mít v rodině oporu a být si jistá tím, co dělám. Ekzém u dětí je totiž z velké části o trpělivosti maminky a je zapotřebí, když se rozhodnete jít non toxic cestou, vydržet! (V době kojení, když jsou ještě v plné síle hormony, strach, nejistota, se všechno velmi špatně snáší a zvládá). Je ale potřeba mít naději a věřit, že i kdyby se ekzém hned nevyléčil, dá se aspoň zmírnit. Týden dva to může být stejné, může se to zlepšit a nebo se to může zhoršit. Může se to zhoršit na den, dva, na čtyři dny a pak se to může zlepšit. Můžete takhle kolísat dva týdny, měsíc, dva měsíce a nemusíte. Může se stát, že budete celé tělíčko ošetřovat non toxic a pár místeček bude potřeba na den dva zaléčit kortikoidy, na přechodnou dobu a v nutném případě. Může se také stát, že je nebudete potřebovat a zvládnete to úplně bez a další zimu ekzém nevyleze, jen bude pokožka suchá. Každé dítě je individuální, každá rodina jiná, každý máme jiné možnosti, jiné návyky a jiný způsob života a nemůžeme se srovnávat. Pamatujte ale na to, že ty kortikoidní masti tady vždycky jsou a můžete je kdykoliv použít, pokud by ta situace byla nezvladatelná. Jestliže se ale jedná o "kosmetickou" záležitost, která se dá zvládnout, vydržte! To vítězství, co vám to přinese, vás dojme!

 

Péče o domácnost a změna na non toxic

Každý, kdo si představí přechod z drogerkové kosmetiky na non toxic si jako první řekne, že je škoda těch všech věcí.. kolik to stálo.. kam to dám.. to eko je drahý.. a pak vlastně situaci vyhodnotí jako příliš složitou a myšlenku zavrhne. Já se s tím dlouho sžívala online, když jsem si o tom četla a tak nějak jsem se nemohla dokopat a rozhoupat k tomu abych udělala první krok. Pak se mi ale objevil ekzém a během pár dní z toho byl velký problém. A právě ten nečekaný ekzém byl důvodem k tomu, abych se definitivně rozhodla začít. Postupně během pár dní jsem rozdala nenačaté i načaté věci babičce :-) Vyhodnotila jsem na co mám peníze hned a na co později, takže jako první jsem vyřešila mytí a praní. Probiotika a domácnost jsem si nechala až v další vlně, abych měla klid a čas si vše pročíst. Nejprve jsem si koupila jako "zdravějšího formu" mýdlového jelena na praní prádla v sypké formě. Aviváž jsem přestala používat úplně. Dala jsem pryč všechny možné spreje, čističe.. Ekzém se díky mým výrobkům a "vysazení" drogerkových věcí začal lepšit a já měla naději a chuť proplout do tajů celého non toxic světa a změnit úplně celou domácnost.

Výsledkem je, že mám doma část výrobků mnou vyrobených, hodně používám sodu, ocet, kyselinu citronovou, citron, perkarbonát. Peru si ve vlastním mýdle, aviváž nedávám, myjeme se jenom mýdly a v provozovně, kde vyrábím kosmetiku, mám veškerou ekodrogerii od sonettu. Vím, že to zní složitě, vše vyházet a postupně nakoupit nové, jiné a podstatně dražší věci. Ono to má ale svoje kouzlo. V momentě, kdy si koupíte kvalitnější šampon a mýdlo, už nemáte na vaně deset lahviček, ale dvě nebo tři. Když si koupíte kvalitní drahý krém, poctivě a pravidelněji se začnete mazat. Začnete si dělat radost kvalitními výrobky a začnete se víc a víc o všechno zajímat. Zjistíte, že ulevíte koupelně, kolik zbytečných věcí zmizí pryč a že to nakonec není tak nákladné, protože s takovými věcmi se úplně jinak hospodaří. O tom, jak velký vliv tohle všechno má na organismus, nejen náš, ale i ten vodní, mluvit asi nemusím. 

Všechny tyto zkušenosti jsou moje vlastní a informace a tipy, které tu popisuji, nejsou zárukou toho, že zrovna váš ekzém bude okamžitě vyléčen. NIKOHO ZDE NIJAK NENABÁDÁM! Napsala jsem je zde proto, abych lidem otevřeně ukázala cestu v momentě, kdy neví kudy kam a ekzém je trápí. Jsou to zkušenosti, které jsem sbírala roky a dlouho mi trvalo celé si to takhle ucelit. A díky tomu všemu, co se v mém životě tak po různu událo, vznikla moje vlastní non toxic kosmetika. Mým snem je pomáhat všem lidem, kteří o to stojí a chtějí ty zásadní věci v životě změnit. Ráda bych svoje výrobky vyráběla pro ty, kteří mají rádi kvalitu, čistotu, minimalismus a jednoduchost. Nejsem fanatický zastánce něčeho konkrétního, jsem člověk, který chce být šťastný a ráda bych ovlivnila alespoň to málo, co můžu.

Něco málo závěrem

Nejdůležitější je zachovat si zdravý selský rozum. Udělat si seznam, ovlivnit na začátku to nejdůležitější a to je samotná péče o atopickou pokožku, změnit návyky v koupelně a v péči o prádlo a postupně řešit krůček po krůčku každou věc individuálně. V klidu, s nadhledem, nesnažit se mermomocí mít to vyřešené hned. Nejde to. Oberete se o čas a energii. V rámci nákupu mých výrobků máte k dispozici individuální konzultaci, v kontaktech naleznete email nebo telefon. Poprosím vás nevolat mi, jenom mi psát a já se budu snažit každému v nejkratším možném čase poradit a pomoct, protože JSTE! A protože si my ženy musíme pomáhat. :-)

 

Veronika (1)_1

Zpět do obchodu