Vážení zákazníci. Chceme Vás upozornit na to, že z důvodu povodní se mohou Vaše zásilky zpozdit. Sledujeme situaci a balíčky posíláme dle stavu. Děkujeme za pochopení a všem zasaženým posíláme spoustu sil!! Slavíme 2. NAROZENINY! 🎉 Se slevovým kódem “mamenarozeniny2” nakoupíte s 12% slevou po celé září. 🤍 V případě nejasností co nakoupit a jak pečovat o ekzém navštivte NÁŠ BLOG! Najdete tam všechny potřebné informace a postupy v péči.

Co je kožní mikrobiom a jak si ho přirozeně chránit

Co je to vlastně kožní mikrobiom?

Už víme, že kůže je náš největší orgán lidského těla a působí jako naše bariéra (ochrana). Součástí této bariéry je kožní mikrobiom, což je obrovské množství různorodých mikroorganismů, které dělají pokožce tzv. ochranný štít, napomáhají správnému fungování pokožky, udržují pokožku svěží a krásnou a mají vliv na její hydrataci. Zásadní roli hrají v našem mikrobiomu především bakterie, viry, kvasinky, protozoa a plísně. Celá tato naše "zoo" společně vytváří kožní mikrobiom a každý člověk má své unikátní složení, které je ovlivněno zejména porodem, stravou, prostředím ve kterém žije, životním stylem a také kosmetikou, kterou používá.

Pojďme si říct, jak celé osídlení začíná a proč je tak důležité chránit miminka před zbytečnou chemií?

Mikrobiom pokožky se začíná vyvíjet hned po porodu. Pokud projde miminko porodními cestami své maminky, dojde k vaginálnímu osídlení miminka přátelskými bakteriemi a mimino se tak hned v počátku prvních minut svého života setká s poševními bakteriemi typu lactobacillus a další. Proto se říká, že miminka, která se narodila přirozeně, mají nižší riziko vzniku některých onemocnění. Miminko je uvnitř dělohy sterilní a právě osídlení poševními bakteriemi do úst a dalších sliznic způsobí, že dostane miminko první přátelské bakterie, které se okamžitě zabydlí na sliznicích a udělají základní stavební kámen všem dalším mikroorganismům. Mikrobiom se pak postupně utváří a stabilizuje do tří let věku a toto období je klíčové pro nastavení imunitního systému. Imunitní systém totiž s mikrobiomem úzce souvisí a proto se tolik apeluje na to, aby se miminka myla pouze vodou a zbytečně se nepoužívala žádná zbytečná kosmetika a pokud jsou děti často nemocné, doporučuje se užívání probiotik.

 
Jak je to tedy s mikrobiomem v souvislosti s imunitním systémem?
Mikrobiom a imunitní systém mezi sebou komunikují a udržují v našem těle rovnováhu! Buňky imunitního systému, které máme v krvi, mají za úkol rozpoznávat veškeré mikroorganismy v našem těle. Když imunitní buňky narazí na „cizince“, kterého vyhodnotí jako patogen, spustí zánětlivou reakci, aby ho zneškodnily. V tento moment je důležité, v jakém složení máme náš střevní mikrobiom, protože ten nám pomůže snížit dopad zánětlivé reakce na naše tělo a vznik onemocnění a pomůže nám podpořit náš imunitní systém. A proto se tedy říká, že když jste nemocní, zejména při léčbě antibiotiky, měli byste brát probiotika na podporu imunitního systému. 
 
Naše „hodné” bakterie se množí ve střevech a osídlují všechna volná místa na střevní sliznici. Při narušení rovnováhy, ve které mikrobiom a imunitní systém žijí, může vzniknout zdravotní riziko ve formě zánětlivého nebo autoimunitního onemocnění. Je tedy potřeba starat se o náš imunitní systém zdravým životním stylem a o mikrobiom šetrnou a netoxickou kosmetikou. Snížíme tím riziko nemocí a kožních onemocnění.

 

A jaký je význam mikrobiomu na pokožce těla?

Přirozené prostředí kožního mikrobiomu je neustále narušováno různými vnějšími vlivy. Mezi ty nejčastější patří nadměrné mytí, hodně chlorovaná voda, plavání v bazénu, časté střídání kosmetiky, prací a čistící prostředky, používání velkého množství kosmetiky s obsahem alkoholu a změněné pH pokožky způsobené používáním nevhodných výrobků pro péči o pokožku. Běžná konvenční kosmetika totiž obsahuje látky a kombinace látek, které naše přátelské bakterie postupně zabíjí. Jakmile je naše pokožka bez svého přirozeného mikrobiomu, je nahá a všechno, co na pokožku působí, může vyvolat kožní potíže jako je např. akné, suchá pokožka, ekzém, lupénka, seborea a další. Mezi další vlivy patří počasí, UV záření a životní styl.

Tyto vnější faktory společně s vnitřními, ovlivňují nejen stav integrity kůže, ale také hlavní funkci mikrobiomu, kterou je ochrana před potenciálními patogeny i klimatickými změnami. A právě udržování mikrobiomu v rovnováze pomáhá chránit pokožku před těmito nepříznivými vlivy. Pokud tedy chceme zdravou kůži, musíme věnovat pozornost všemu, s čím naše pokožku přichází do kontaktu. Proto je tak často zmiňovaná právě kosmetika, mytí a prací prášky. Všechna tato "chemie" má vliv na život našich zdravých bakterií, na naše zdraví, zdraví pokožky a nakonec i na náš imunitní systém.

Jak si tedy udržovat mikrobiom v rovnováze?

Věnujte pozornost všemu, co se vaší pokožky dotýká. Hýčkejte si ji, nepoužívejte kosmetiku s vysokým obsahem alkoholu, nesnažte se problém vyřešit mermomocí střídáním kosmetiky. Přistupte ke své pokožce jako k čerstvě narozenému miminku a dejte své pokožce tu nejlepší výživu. Podpořte svůj vnitřní i vnější mikrobiom a mějte se rádi.

Veronika (1)_1

Zpět do obchodu