Vážení zákazníci. Chceme Vás upozornit na to, že z důvodu povodní se mohou Vaše zásilky zpozdit. Sledujeme situaci a balíčky posíláme dle stavu. Děkujeme za pochopení a všem zasaženým posíláme spoustu sil!! Slavíme 2. NAROZENINY! 🎉 Se slevovým kódem “mamenarozeniny2” nakoupíte s 12% slevou po celé září. 🤍 V případě nejasností co nakoupit a jak pečovat o ekzém navštivte NÁŠ BLOG! Najdete tam všechny potřebné informace a postupy v péči.

Jaký vliv má voda na ekzém a jak si doma nahradit moře

Voda, životadárná tekutina, bez které nemůžeme žít. Její kvalitu ale ovlivňuje mnoho faktorů. Jedním z nich je kyselost nebo-li pH vody.

Všeobecně se ví, že lidé trpící na ekzém častější koupání a mytí s vodou hůře snáší. Pokusím se Vám tady laicky vysvětlit, proč tomu tak je, abyste pochopili, co to vlastně způsobuje a mohli jste se podle toho zařídit.

Co je to vlastně hodnota pH a a jaké má účinky na naše tělo?

S hodnotou pH se setkáváme v mnoha oblastech života. Tato hodnota symbolizuje kyselost nebo zásaditost vody. Pod zkratkou, která v angličtině znamená potencial of hydrogen, se ukrývá potenciál vodíku, jež určuje onu zmiňovanou kyselost, respektive zásaditost vody. Každá molekula vody je tvořena dvěma atomy vodíku a jedním atomem kyslíku. Proto H2O. :-)

V České republice lze nalézt podrobné pokyny v nařízení ministerstva zdravotnictví ze dne 7. prosince 2017 o jakosti vody určené k lidské spotřebě. (Tento zákon se však týká pouze pitné vody, nikoli přírodních a minerálních vod). Předpis jasně uvádí, že pitná voda by měla mít pH v rozmezí 6,5 - 9,5. Výjimky z tohoto pravidla jsou pro neperlivou balenou vodu ( ph může být 4,5) a sycená voda (ph může mít nižší než 4,5)!!! Z těchto informací jsem malinko v šoku, protože jak si povíme za chvíli, nízké ph není zdraví příliš prospěšné.

Jakou vodu bychom tedy měli pít?

Při výběru tekutin bychom měli myslet zejména na to, že hodnota pH vody je nejdůležitější pro naši krev. V krvi by se měla hodnota pH pohybovat mezi 7,35 - 7,45. Stejně taková by měla být i KYSELOST VODY, KTEROU KAŽDÝ DEN PIJEME! Kvalitu a zdravotní vlastnosti vody ovlivňuje jak její pH, tak i další faktory jako např.:

  • čistota vody (ideální voda neobsahuje žádné organické ani anorganické nečistoty),
  • teplota vody (tělo nejlépe reaguje na vodu při pokojové teplotě),
  • stupeň mineralizace (ideálně, pokud množství a druh minerálů odpovídá individuálním potřebám).

Jaký vliv má změna pH pitné vody na lidský organismus?

Denně bychom měli vypít 1,5 - 2 litry vody. Voda má pozitivní vliv na činnost všech orgánů, protože tvoří více než 60% lidského těla. Kvalita vody určuje to, jak se cítíme! Pokud velmi často používáme velmi kyselou nebo zásaditou vodu, způsobujeme narušení acidobazické rovnováhy v těle. Důsledkem této poruchy je překyselení organismu, které má za následek vznik řady nemocí jako jsou např.: dna, hypertenze, záněty orgánů trávicí soustavy, KOŽNÍ ONEMOCNĚNÍ, vypadávání vlasů a další.
 

Jak ošetřit vodu, kterou pijeme?

PH vody si můžete snadno doma změřit pH papírky nebo elektrickým pH testerem. Pokud je voda příliš kyselá nebo nadměrně zásaditá, lze ji ošetřit  filtrační konvicí s různými filtry a nebo ionizátory.

Jaké prostředky se používají k dezinfekci a úpravě vody ve vodovodních systémech?

Profesionální dezinfekce a úprava vody ve vodovodních systémech a komerčních vodovodech vyžaduje použití specializované průmyslové chemie. Po desetiletí se k dekontaminaci zařízení a odstraňování mikroorganismů používají následující:

  • CHLÓR - má silný baktericidní účinek, čistí pitnou vodu,
  • CHLORNAN SODNÝ (sodná sůl kyseliny chlorné) - působí jako chlór, oxiduje vodu a odstraňuje nahromaděné mikroorganismy,
  • HYDROXID SODNÝ - reguluje kyselost pitné vody a usnadňuje čištění vodovodních systémů. 

Každá látka, která přichází do styku s vodovodním systémem nebo přímo s pitnou vodou musí splňovat přísné bezpečnostní požadavky stanovené Státním zdravotním ústavem.

A teď si řekneme výhody kyselé a zásadité vody.

 

Výhody kyselé vody:

  • má silné dezinfekční účinky,
  • svými účinky je ideální pro péči o ZDRAVOU pleť (pokožka má pH 5,5).

 

Výhody zásadité vody:

  • dlouholetým výzkumem je doporučováno pít a vařit se zásaditou vodou,
  • zásaditá voda má příznivé účinky na zpomalení stárnutí,
  • několikanásobně silnější hydratační schopnosti než kyselá voda,
  • ničí volné radikály v těle (je tedy silný antioxidant),
  • má menší molekuly, což značí lepší vstřebávání a látkovou výměnu.

A teď se dostaneme k samotnému problému a to je vliv vody na suchou a ekzematickou pokožku.

Pokud je pokožka citlivá, stačí velmi málo k tomu, aby se ekzém rozjel. Stačí aby byla voda kyselejší, byla více chlórovaná, voda začne pokožku okamžitě vysušovat a suchá pleť je citlivá a svědí. Je tedy možné, že dojde k podráždění ne přímo vodou, ale tím, jaké má pH a jak moc je voda chemicky ošetřená. Pokožka díky své ztrátě imunity vlivem chemických látek ve vodě začne buď tvořit červené flíčky a nebo je vysušená a začne svědit. V tomto momentě už je pokožka podrážděná, dochází k poruše integrity kůže a vlastně všechno, co na takovou pokožku dáte, ji podráždí ještě více. (Proto se často divíte, že to začalo jedním flíčkem a z ničeho nic je dítě nebo vy ve strašném stavu). Pokud se s takovými problémy koupete ve vodě, která svým složením a hodnotou pH nevyhovuje, je to jako kdybyste si všechna ta podrážděná místa potírala alkoholovou dezinfekcí. Rudnou, pálí a svědí ještě více. Tak jako rána po operaci, rána po nehodě, po zranění se musí pečlivě a velice citlivě ošetřovat, úplně stejně tak se musí velice citlivě ošetřovat každé ložisko, zarudnutí a každý flíček na takto podrážděné pokožce. Je tedy potřeba chránit ekzém před vodou, která je dráždivá. Tento stav může vyvolat nebo zhoršovat příliš horká voda a městská voda, která je hodně chlórovaná. Bazény a dětské plavání jsou bohužel spouštěčem ekzému a suché pokožky u většiny dětí, které na takovouto aktivitu s maminkami dochází.

 

Pokud si říkáte, že není ve vašich silách ovlivnit vodu, která vám teče z kohoutku, existuje již mnoho zařízení, která se o to postarají, např. filtrační hlavice do sprchy.


Je tady ale možnost jak si pomoci i jinak a přirozeně změnit pH vody, která vám doma teče do vany. Nejenže si tím celkově pomůžete co se týká zdraví obecně, ale pomůžete tím hlavně vaší pokožce a zhoršujícímu se ekzému. Existuje minerální zásaditá sůl, která zvedá pH vody na hodnotu 8-9. V praxi to znamená, že si doma uděláte lázeň podobnou koupeli v moři. Vaše pokožka přestane být drážděná, vysušovaná, nebude tedy docházet k dalšímu zhoršování a naopak taková voda pomáhá všechna ložiska zklidňovat a zmírňuje svědění. Sůl napomáhá k samoléčebným procesům v těle, detoxikuje organismus a podporuje samopromaštění pokožky. Tato sůl se jmenuje MeineBase a já jsem se o ní dozvěděla ve skupině Svět non toxic. Doporučuji ji každému, zejména miminkům, u kterých vím, že je obrovský problém právě to noční svědění a drbání. 
Nám doma pomohla v tu nejhorší chvíli. Přidávali jsme jí do každé koupele po celou zimu a do té doby, než se stav úplně vyřešil a nedávno se mi kamarádka svěřila, že se solí dělá oplachy po těle své roční dceři a bylo to to jediné, co jim pomohlo jedno nehezké ložisko zklidnit. Sůl obsahuje hydrogenuhličitan sodný (jedlá sůl, často zmiňovaný kypřící článek od pediatrů), který se mimo jiné používá k neutralizaci poleptání kyselinami. Dále sůl obsahuje mořskou sůl, přírodní minerály a uhličitan sodný. Uhličitan sodný, soda, nebo-li sodná sůl kyseliny uhličité. Má mnoho funkcí, používá se jako změkčovadlo vody, ale v soli má svoji významnou funkci a to je ta, že se používá jako prostředek pro vytvoření zásaditého prostředí. A tím je tato sůl opravdu jedinečná, protože opravdu upravuje ph vody a díky tomu se koupel stává léčebným procesem.
 

Samozřejmě, že sůl není spásná. Jenom toto nestačí. ALE! Je to jeden kousek ze skládanky. 

Sůl je kromě jiného určená na suchou atopickou pokožku a pro miminka. Stačí 1 kávová lžička do dětské vaničky a nebo jedna polévková lžíce do velké vany 2-3x týdně a uvidíte, jak moc vám pomůže. K oplachům se dává špetka soli do malé mističky s teplou vodou a buď můžete udělat obklad a nebo opakovaně oplachovat a nechat zaschnout. Množství si samozřejmě můžete upravit, pokud je stav akutní a ekzém bolí, doporučuji dvojnásobnou dávku.

Sůl je vhodná na lupénku, seboreu, k sedacím koupelím při různých zdravotních potížích. Je prospěšná i preventivně. 

Já doufám, že jsem Vám v tomto článku pomohla pochopit proč voda ekzém ovlivňuje a že se Vám tyto informace budou hodit.

Držím palce ve Vašem boji a pokud budete chtít Váš problém konzultovat, můžete mě kontaktovat na telefonní číslo 739677306. Pouze zprávy nebo v aplikaci WhatsApp. Děkuji. že jste dočetli až sem. 


Veronika (1)_1

Zpět do obchodu