Vážení zákazníci. Chceme Vás upozornit na to, že z důvodu povodní se mohou Vaše zásilky zpozdit. Sledujeme situaci a balíčky posíláme dle stavu. Děkujeme za pochopení a všem zasaženým posíláme spoustu sil!! Slavíme 2. NAROZENINY! 🎉 Se slevovým kódem “mamenarozeniny2” nakoupíte s 12% slevou po celé září. 🤍 V případě nejasností co nakoupit a jak pečovat o ekzém navštivte NÁŠ BLOG! Najdete tam všechny potřebné informace a postupy v péči.

Novorozenecká Seborea

Seborea je chronické onemocnění kůže, které patří mezi častá kožní onemocnění. Není infekční, ale je nepříjemná.

U miminek se může projevovat už ve 3. týdnu věku a začíná celkem nevinně. Přesný mechanismus vzniku není zatím jasný. Na vzniku šupin ve vlasech a na kůži se podílí kvasinka rodu Malassezia, která se na povrchu kůže běžně vyskytuje. Živí se mazem na pokožce a produkuje olejové kyseliny. Při jejím přemnožení pokožka reaguje zánětem a rychlejší tvorbou nových buněk v nejvrchnější vrstvě pokožky. Odumřelé kožní buňky pak vidíme pouhým okem jako šupiny, lupy a krusty.

U novorozenců a kojenců je někdy těžké na první pohled rozeznat seboroickou dermatitidu od atopického ekzému. Na začátku mohou vypadat projevy stejně – suché šupinky na temeni hlavy. Dalším stádiem jsou žlutohnědé mastné šupiny, které se mohou rozšířit i na další místa, jako jsou spánky, obočí, uši, trup a plenková oblast. Na TĚLE se seborea začne projevovat narůžovělými ostře ohraničenými ložisky se žlutohnědými šupinkami.


Jak takový problém ošetřovat?

Osvědčilo se nám..

V oblasti hlavy, pokud je pokožka zatím jen suchá, je potřeba všechna místa promazávat. Můžete začít pečujícím tělovým balzámem a postupně střídat se zklidňujícím hydratačním krémem. Oba krémy mají speciální kožní atest, jsou tedy dermatologicky testované pro citlivé osoby a děti od narození.  Balzám je ideální po koupeli, kdy uzamkne vlhkost v pokožce a kůži zvláčňuje, hydratační krém se hodí přes den.

Pokud je však vidět, že se začínají na pokožce dělat šupinky a krusty, můžete místa začít hydratovat zklidňujícím krémem, aby se krusty a šupiny změkčily a poté je potřeba snažit se je ve vodě jemně vyčesat. Pokud by bylo v okolí vidět, že je pokožka citlivá a růžová, místy i poraněná, je lepší začít promazávat pečujícím tělovým balzámem, ideálně odpoledne před večerním koupáním a ve vaně se pak snažit šupiny vyčesat. Pouze ty, co půjdou sami a nesnažit se je silou dostat dolů, pokožka by se mohla poranit. Po vyčesávání můžete pokožku ošetřit opět pečujícím tělovým balzámem a pokud nedojde k poranění při vyčesávání, můžete v průběhu dne jemně pokožku promazat zklidňujícím hydratačním krémem. Pokud by se někde krusta strhla více a došlo by k poranění, ošetříme jen to jedno místo slabě zinkovou mastí večer po vyčesání. Pokud je celá plocha po vyčesání zarudlá, ošetříme celou plochu zinkovou mastí, druhý den po zklidnění zase navazujeme balzámem. Individuálně ošetřujeme každý kousek a velice opatrně vyčesáváme.

 

Jakmile dojde k odstranění všech šupinek a kůže zůstane po opakované aplikaci pečujícího balzámu světlá a hezky vláčná, můžete pak promazávat balzámem a zklidňujícím krémem dle potřeby a udržovat pokožku hezky hydratovanou a zdravou.

 

Pokud se chcete dozvědět více o péči o miminka, koukněte na náš nový článek na blogu.


U každého je péče a stav velice individuální, nicméně jedno je jisté, každý problém má svůj čas a každá pokožka se hojí jinak rychle, proto to chce někdy hlavně trpělivost a lásku. ❤️


Veronika (1)_1

Zpět do obchodu