Vážení zákazníci. Chceme Vás upozornit na to, že z důvodu povodní se mohou Vaše zásilky zpozdit. Sledujeme situaci a balíčky posíláme dle stavu. Děkujeme za pochopení a všem zasaženým posíláme spoustu sil!! Slavíme 2. NAROZENINY! 🎉 Se slevovým kódem “mamenarozeniny2” nakoupíte s 12% slevou po celé září. 🤍 V případě nejasností co nakoupit a jak pečovat o ekzém navštivte NÁŠ BLOG! Najdete tam všechny potřebné informace a postupy v péči.

Pylové alergie a ekzém

Alergie na pyl může být příčinou zhoršení atopického ekzému. 🙌🏻

Většina lidí se na příchod jara a sluníčka těší, ale jsou mezi námi i lidé, kteří mají z konce zimy obavy. Zhruba od konce února začíná ve vzduchu poletovat pyl, na který má spoustu lidí alergii. Pro mnoho pacientů s atopickým ekzémem je právě pyl spouštěčem kožního onemocnění a během jarních měsíců se projevy ekzému mohou zhoršovat.

Alergie na pyl (jinak též polinóza) je vůbec nejčastějším typem alergie. V praxi se jedná o přehnanou citlivost (neúměrnou reakci) imunitního systému na kontakt s alergenem, v tomto případě pylem. Organismus se při styku s pylem cítí ohrožen, v důsledku čehož začne imunitní systém do krve uvolňovat histamin, což spustí příznaky alergie. Tato přecitlivělost může být navíc způsobena oslabeným imunitním systémem, nadměrným stresem, nezdravou stravou, užíváním různých léků, znečištěním životního prostředí, dlouhodobým vystavováním se toxinům, přehnaným používáním kosmetiky nebo narušením střevní mikroflóry.

Pacienti s atopickým ekzémem, kteří jsou zároveň alergičtí na pyl, proto právě během jara pravidelně zaznamenávají vzplanutí ekzému. To se projevuje jako vyrážka, otoky, popraskání a intenzivní svědění kůže po kontaktu s alergenem například po procházce venku či na kvetoucí louce. Ve většině případů se stav pokožky zlepší až poté, co problematické rostliny odkvetou, což může trvat řádově týdny, ale také měsíce. Značná část pacientů s atopickým ekzémem tak v jarním anebo letním období zaznamenává celkové zhoršení projevů nemoci.

 

Jak postupovat při zjištění pylové alergie?

Určitě je potřeba o pokožku pečovat dle stavu, individuálně. Vzhledem k tomu, že se jedná o oslabený imunitní systém, je dobré nasadit probiotika na podporu imunitního systému. Důležité je také vědět to, že všechny látky kolem nás mají na náš imunitní systém velký vliv, zejména u dětí, proto je dobré kupovat pouze kvalitní (nontoxic) výrobky bez zbytečné syntetiky (velká zátěž pro oslabený organismus), nejen v péči o tělo, ale i o domácnost.

Pokud se situace zhoršuje a přidají se i jiné další příznaky jako rýma, kýchání, ucpaný nos, svědění nosu, svědění celkově, zarudnutí, pálení a slzení očí, zahlenění, kašel, snížená koncentrace a únava, je dobré navštívit lékaře minimálně pro správné určení diagnózy.

 

Přestože přímo alergii zabránit nelze, můžeme zmírnit její příznaky. Kromě omezení kontaktu s alergenem (které není vždy úplně jednoduché), můžete přispět k lepšímu zvládání alergických projevů změnou jídelníčku a životního stylu.

Zdravý jídelníček je naprostý základ všeho. Pokud budete svůj organismus zatěžovat nadměrným množstvím průmyslově zpracovaných potravin a polotovarů, určitě vám to nijak nepomůže. Alergie je spojená s imunitním systémem, a ten je zase spojený s naší životosprávou a výživou. Z tohoto důvodu je vhodné omezit konzumaci ultra-zpracovaných potravin a zaměřit se na přirozené nebo minimálně zpracované potraviny.

Až 70 % imunitního systému je ukryto v našich střevech. Zdravá střevní mikroflóra prospívá správnému fungování imunitního systému 🦠, který se podílí na vzniku alergických reakcí. Proto do svého jídelníčku zařaďte také potraviny bohaté na probiotika – zakysané mléčné výrobky a jiné fermentované (kvašené) potraviny, které pomáhají udržovat správný stav našeho střevního mikrobiomu (střevní mikroflóry). 🙏🏻

Dbejte na pestrý a vyvážený jídelníček. 🙌🏻

Vyhněte se syntetické a dráždivé drogerii, která ma vliv nejen na tělo, ale i na sliznice. 

Eliminujte stres, pijte dostatek čisté vody.

Dobrým pomocníkem je čistička vzduchu, která zachytí spoustu pylu a prachu.

Do oken nainstalujte protipylové sítě.

Nevhodné jsou koberce a je potřeba zvážit kvalitu vašeho kožního prádla a matrací.

Doporučuje se prát častěji na vyšší teploty.

Můžete si hlídat dny s vysokou koncentrací pylu tzv. Pylové zpravodajství na internetu.

Doma větrejte po ránu a po dešti, kdy je v ovzduší menší koncetrace pylů.

Doporučuje se nasazení probiotik a výplachy nosu mořskou vodou.

Existují i homeopatika na zmírnění pylové alergie nebo alergií vůbec.

 

Veronika (1)_1

Zpět do obchodu